,

Top 50 Albums of 2022

Bir seneyi daha bitirmek üzere artık gün sayarken, yılın en mühim listesini sunmaya geldi sıra. Bu üç yüz altmış beş günlük seride dinlediğim tüm kayıtlar arasından derlediğim, 2022’nin hem müzikal anlamda bir özeti hem de kendi yolumu görmem açısından bir rehberi olan “Yılın En İyi 50 Albümü” listesi burada, nihayet yayında.

Bu yıl albümlere dair yayın tarihi ve tür gibi künye bilgilerinin yanı sıra kah kaydın kendisine, kah temsiline kah da gönlümdeki yerine dair notlar da düştüm. Bu paragraflara geri dönüp baktığımda da en az albümler kadar bir yıl boyunca kendi hissetmiş olduklarıma, düşünce akışlarıma ışık tutan epey bir ipucu gördüm. Şayet seçtiğim şarkılar veya bu şarkılara ait sözler arasında bir örüntü seziyorsanız muhtemelen haklısınız, klavyenin başında ben de hemfikirim sizle. Böyle bir yıl olmuş 2022 demek gerek sanıyorum. Tam da bu sebeple sadece o yılın müzik gündemine ve en iyi albümlerine dair değil bu yazı. Ben de burada bir yerdeyim, siz de buradaysanız ne mutlu bana.

Listeye geçmeden ve artık gerisi sizde demeden önce yine buradaki tüm albümlerin ve içlerinden seçtiğim şarkıların bir arada olduğu Spotify listesinin de haberini vermek, ona da göz atabileceğinizi hatırlatmak isterim. Sene boyunca olduğu gibi, ondan geriye sayıp bir sonraki yıla geçtiğimizde de dinlediklerimle Spotify’da, yorumlarımla Twitter ve Instagram’da, değerlendirmelerimle de Cemoir’da olacağımı bilgilerinize sunarım. Buralardayım yani ve geri dönüşlerinizi duymak için epey heyecanlıyım, görüşürüz.


Tür: Alternative Rock
Çıkış Tarihi: 7 Ekim

En İyi Şarkı: Let The Lights On

“I love you, I wanna tell you I love you cause I love you.”

50. Anywhere But Here – Sorry

2020’de yayınladıkları 925 albümüyle tanıştığımız Londralı alternatif rock grubu Sorry, ikinci kayıtları ile çıktı karşımıza bu kez. Anywhere But Here, önceki işlerini bir noktada andıran, ancak aradan geçen iki senede gözle görülür bir biçimde olgunlaşmış bir prodüksiyona sahip.

Tür: West Coast Hip-Hop
Çıkış Tarihi: 13 Mayıs

En İyi Şarkı: United in Grief

“I hope you find some peace of mind in this lifetime.”

49. Mr. Morale & The Big SteppersKendrick Lamar

78 dakikalık süresi boyunca dinleyeni epey kişisel bir yolculuğa çıkaran Mr. Morale & The Big Steppers, yılın hip-hop olayı. Kendrick Lamar’ın kurduğu, bir terapiye yakınsayan girift yapı, içini döktüğü söz yazarlığıyla birleşince oldukça güçlü bir kayda dönüşmüş.

Tür: Post-Punk
Çıkış Tarihi: 17 Haziran

En İyi Şarkı: It Was Beautiful

“Remembering so I don’t forget, write it on my head, it was beautiful.”

48. My Other PeopleTV Priest

Londra çıkışlı post-punk grubu TV Priest, yıl atlamadan yayınladıkları ikinci albümleri My Other People ile kendi janrlarının gündemine tekrar damga vurmayı başardı. Bu kez daha kişisel bir noktadan baktıkları, aynayı hem kendilerine hem dinleyicilerine tuttukları dört başı mamur bir kayıt var karşımızda.

Tür: Alternative Country
Çıkış Tarihi: 28 Ekim

En İyi Şarkı: Lake Song

47. Honey Harper & The Infinite Sky – Honey Harper

İlk albümü Starmaker’la (2020) -ve özellikle de “Vaguely Satisfied” şarkısıyla- gönlüme taht kuran Honey Harper, yeni uzunçaları Honey Harper & The Infinite Sky’da herkes için country gibi bir motivasyonla hareket etmiş. Hala önceki albümünü tercih ediyor olsam da; Harper, hüznü söze dökmekte epey başarılı.

Tür: Dream Pop
Çıkış Tarihi: 5 Ağustos

En İyi Şarkı: Bell

“It’s a quarter to two and I’m wondering about you.”

46. Art Moore Art Moore

Müzik yaparken bir film sahnesinden veya bir fotoğraf karesinden ne kadar ilham alabildiklerini görmek üzere çıktıkları yolda, ilk albümlerini yayınlayan Art Moore, ufak ama yürek burkan hikayelere dahil ediyor bizi. Gündelik hayatın ikililiği üzerine eğilen, güzelliği hüznünde saklı bir albüm bu.

Tür: Ambient Pop
Çıkış Tarihi: 12 Ağustos

En İyi Şarkı: Silent Talk

45. The Distance Between Heart And Mouth – Elaine Howly

Elaine Howley’nin ilk solo projesi The Distance Between Heart And Mouth, İrlandalı müzisyenin her gün düzenli olarak evinin bir köşesinde kasede kaydettiği parçaların bir toplaması. Üretimini deneysel bir yerden, bir atmosfer yaratmak üzerinden gerçekleştiren Howley, ilk şarkıdan itibaren dinleyeni içine çeken bir dünya kurgulamış.

Tür: Shoegaze
Çıkış Tarihi: 12 Ağustos

En İyi Şarkı: In My Winter

44. Melancholics Anonymous – GRAZER

Resim, fotoğraf ve şiir dolu bir arkaplandan gelen Melbournelu çift Mollie ve Matt’in iki yakasını oluşturduğu GRAZER, Melancholics Anonymous’la kah shoegaze kah saykedelik rock sularına dalıyor. Gençliğe adanan, tutku dolu ve epey davetkar bir ilk albüm.

Tür: Garage Rock
Çıkış Tarihi: 30 Eylül

En İyi Şarkı: PCP

“I heard you two were out right, by the bar while I was sitting up all night.”

43. Makes Me Sick Makes Me Smile Pretty Sick

Sabrina Fuentes’in vokalleri üstlendiği New Yorklu alternatif rock grubu Pretty Sick, Makes Me Sick Makes Me Smile’da grunge rüzgarları estirerek gayet iddialı bir çıkış yakalıyor. Sonraki projeleri için gözleri üzerlerinde tutarken bu şahane çalışmayla haşır neşir olacağız belli ki.

Tür: Midwest Emo
Çıkış Tarihi: 25 Mayıs

En İyi Şarkı: High Hopes

“We tried to keep and even score, but what even play the game for?”

42. Where the Heart IsSweet Pill

New Jersey’de emo ruhunu yaşatmaya devam eden Sweet Pill, çıkış yakaladıkları uzunçalarlarıyla ilgiye değer bir işe imza atıyor. İçinde nostalji gömülü, dinleyeni elinden sımsıkı tutan bir albüm Where the Heart Is. Devamı için sabırsızım dürüst olmak gerekirse.

Tür: Country Pop
Çıkış Tarihi: 4 Mart

En İyi Şarkı: No More Virgos

“I’ve had nine lives, I’m on my eight.”

41. If My Wife New I’d Be Dead – CMAT

Bir ilk albüm daha. Ciara Mary-Alice Thompson’ı benim gözümde yılın pop yıldızlarından birine dönüştüren If My Wife New I’d Be Dead, olabildiğince komik, kendini ciddiye almayan ama gücünden de ödün vermeyen şahane bir kayıt, çok keyifli.

Tür: Post-Rock
Çıkış Tarihi: 14 Ocak

En İyi Şarkı: El Odio. Parte I

40. Hex – Toundra

2007’de kurulmuş olmasına karşın benim bu yıl keşfetme imkanı yakaladığım İspanyol post-rock grubu Toundra, Hex ile seneye müzikal anlamda şahane bir başlangıç yapmama vesile oldu. Albüme start veren yirmi dakikalık “El Odio / Nefret” üçlemesi muazzam bir iş.

Tür: Singer-Songwriter
Çıkış Tarihi: 29 Temmuz

En İyi Şarkı: The Shame Of It All

39. You’re the Boss – Patrick Holland

Project Pablo adı altında tanıdığımız ve “Closer” gibi house üretimleriyle ünlü Patrick Holland, kendi ismini kullandığı projesiyle kariyer yolculuğunda yeni bir sayfa açtı 2022’de. Bu kez daha alternatif sulara dalan Holland, yine caz etkili, ambiyant ve büyüleyici bir albüm hazırlamış.

Tür: Folk Rock
Çıkış Tarihi: 22 Temmuz

En İyi Şarkı: All Along the Way

“And when the smoke had cleared, we, found ourselves all alone in the world again.”

38. Entering Heaven Alive – Jack White

Bu yıl iki kayıtla birden dinleyici karşısına çıkan Jack White için seçim hakkımı Fear Of The Dawn’dan ziyade Entering Heaven Alive’dan yana kullanıyorum. White, on bir şarkının her birinde kendinden emin ve oldukça güçlü adımlar atmış, bize de sadece sırtımızı yaslayıp bu üretime ortak olmak kalmış. İki albüme iki kere tebrikler.

Tür: Avant-Garde Jazz
Çıkış Tarihi: 25 Şubat

En İyi Şarkı: Accelerometer Overdose

37. Feeding the Machine – Binker & Moses

Senenin başında yaşadığımız kar fırtınasıyla özdeşleştirdiğim, mayıs ayında da canlı dinleme fırsatı bulduğum Londra çıkışlı avant-garde caz ikilisi Binker Golding ve Moses Boyd’un yeni albümleri Feeding the Machine, müzikal anlamda inanılmaz tatmin edici bir kayıt. Enstrümanlar arası paslaşmalar, esler ve sololar bu deneysel çalışmayı biricik kılıyor.

Tür: Singer-Songwriter
Çıkış Tarihi: 17 Haziran

En İyi Şarkı: Let You Go

“Throw my name into the fire, lead me down into the cold.”

36. Blood Moon – RY X

2016 yılında yayınladığı Dawn’da yer alan “Berlin” şarkısıyla kendi kişisel tarihimin en mühim müzisyenlerinden birine dönüşen Ry Cuming, yeni albümü Blood Moon ile melankoli zincirine yeni bir halka işliyor, üzülmemiz için yeni sebepler ekliyor adeta. Gitmek veya kalmak arasındaki ince çizgi, merhaba ve elveda gibi bir bir albüm.

Tür: Dream Pop
Çıkış Tarihi: 18 Şubat

En İyi Şarkı: Once Twice Melody

“Nights fly by, in her mind, all along the boulevard.”

35. Once Twice Melody – Beach House

Yayınlandığı günden itibaren hızla bir klasiğe dönüşen, Baltimorelu grubun yeni kaydı Once Twice Melody, yine gerçekliğimizi sorgulatacak kadar rüyavari. Favori Beach House albümümüz ne sorusuna Bloom (2012) ve Depression Cherry’nin (2015) yanında verebileceğimiz bir yanıt daha var artık.

Tür: Alternative Rock
Çıkış Tarihi: 14 Ocak

En İyi Şarkı: Visions and Afterthoughts

“Now you know where the rest begins.”

34. Visions – Red Vox

Kariyerlerine Staten Island’da start veren alternatif rock grubu Red Vox ile de tanışmamız 2022 yılına kısmetmiş. Yayınladıkları beşinci albüm Visions, aslında epey alıştığımız bir yerde gezinen, rock çerçevesinden ayrılmayı pek tercih etmeyen bir kayıt. Ancak bu kesinlikle bir handikap değil, zira albüm çok davetkar, çok iyi.

Tür: Alternative Rock
Çıkış Tarihi: 27 Mayıs

En İyi Şarkı: Bad Love

“New love, baby, come on, give me some.”

33. Blue Skies – Dehd

Dehd, albümdeki favori şarkım olan “Bad Love”ı tekli olarak yayınladığı vakit, ne kadar keyif alacağımı anlamış, tüm beklentimi buna göre ayarlamıştım. Nitekim Chicagolu ekip beni yanıltmadı ve yılın en eğlenceli rock albümlerinden birini çıkardı karşıma. Tüm sene defalarca dinledim, uzun bir süre devam da ederim.

Tür: Spoken Word
Çıkış Tarihi: 10 Haziran

En İyi Şarkı: Pain Is the Fashion of the Spirit

“Two silent seas divide us, two silent seas retreat.”

32. Time Bend and Break The Bower Sinead O’Brien

Spoken Word aşkına. Dublin çıkışlı Sinead O’Brien’ın ilk albümü Time Bend and Break The Bower, metniye dinleyeni bir duvardan ötekine çarpan, kelimelerin gücü adına diye haykırırken oradan oraya atlayan inanılmaz bir kayıt. Vurgularından güç alan stili, O’Brien’ın havasıyla birleşince tüyleri diken diken ediyor.

Tür: Bedroom Pop
Çıkış Tarihi: 4 Şubat

En İyi Şarkı: Don’t Come Home Too Soon

“I need you more but, don’t come home too soon.”

31. Summer at Land’s End – The Reds, Pinks and Purples

The Reds, Pinks and Purples’ın California’daki bahçesine ektiği çiçek, evinde demlediği kahve gibi bir yerden seslenen kaydı Summer at Land’s End, adeta bir huzur timsali, bir sığınak. Bu albümü ilk dinleyişimde öğleden sonra güneşini ve baharı müjdelediğini not etmiştim, hissettirdikleri baki.

Tür: Singer-Songwriter
Çıkış Tarihi: 12 Mayıs

En İyi Şarkı: Ptolemaea

“You poor thing, sweet, mourning lamb.”

30. Preacher’s Daughter – Ethel Cain

Kendine, kim olduğuna, dönüşümüne ve hikayesine epey karanlık bir atmosferde bakan, her şarkıda yeni bir katman kazanan Preacher’s Daughter, Ethel Cain’i yılın çıkış yapan yıldızlarından biri kılıyor. Çocukluğuna, ailesinin ve dinin iç içe geçtiği basamaklardan inen Cain, oldukça kuvvetli bir ilk adım atıyor.

Tür: Psychedelic Pop
Çıkış Tarihi: 4 Mart

En İyi Şarkı: Vielä hetken

29. Pambikallio – Pambikallio

Yıl boyunca gerçekleştirdiğim her ziyarette gönlümdeki yerini biraz daha sağlamlaştıran, Finlandiyalı ikilinin kendi ismini verdikleri çıkış albümleri Pambikallio tam bir saykedelik gündüz düşü. Dalıp gidilen hayallerin, uzun araba yolculuklarının müzikal bir karşılığı.

Tür: Soft Rock
Çıkış Tarihi: 1 Temmuz

En İyi Şarkı: Shine A Light

“On your own, are you dreaming so alone?”

28. Last Night In The Bittersweet – Paolo Nutini

Paolo Nutini’nin ilmek ilmek işlediği metrelerce öteden bile belli olan; soul, rock ve pop arasında dolanan on altı şarkılık setiyle epey zengin bir projeye dönüşen Last Night In The Bittersweet, dinleyeni iyi hissettirme konusunda o kadar başarılı ki. Acı tatlı anıların arasında dolan gel, ben yine buradayım diyor adeta Nutini.

Tür: Post-Punk
Çıkış Tarihi: 8 Temmuz

En İyi Şarkı: The Cognitive Trade-Off Hypothesis

“We climbed down from the trees and we learn to speak.”

27. Cave World – Viagra Boys

Stockholm’de kurulan ve geçen yıl ilk albümleriyle dikkatleri çeken Viagra Boys, yeni kayıtları Cave World ile post-punk iyi ki var dememiz için yeni sebepler üretiyor. Aylardır kafa yorsam da kayıt esnasında ne kadar eğlenmiş olabileceklerini tahmin dahi edemiyorum hala. Yılın en iyi şarkılarından birini, The Cognitive Trade-Off Hypothesis’i, armağan ettikleri için teşekkürü de borç bilirim.

Tür: Dream Pop
Çıkış Tarihi:
28 Ocak

En İyi Şarkı:
Blackbirds

“See your world through my window, I dream of lives that I can’t know.”

26. Heaven, Wait – Ghostly Kisses

Qeuebecli müzisyen Margaux Sauvé’nin partneriyle beraber var ettiği William Faulkner esintili projesi Ghostly Kisses, en sonunda ilk uzunçalarını yayınladı senenin başında. Bir tünelin içinde Sauvé ile el ele yürüdüğümüz Heaven, Wait atmosfer yaratımı konusunda gerçekten takdir edilesi. Yılın konser açılışını da kendileriyle yapmıştım, seyirciyle kurdukları bağ çok hoştu.

Tür: Pop Soul
Çıkış Tarihi: 4 Mart

En İyi Şarkı: Lift You Up

“So hold on, don’t you worry, the sun is coming back.”

25. Circles – LÉON

Müziğiyle uzun süredir haşır neşir olsam da bir albümüne ilk kez bu denli bağlandığım İsveçli pop soul sanatçısı Lotta Lindgren, veya LÉON, Circles’da çok tutkulu bir işe kalkışıyor. Güneşin elbet doğacağının vaadiyle, kadehini yeni başlangıçlara kaldıran, iyileştirici gücüne sığındığım şarkılarına sağlık.

Tür: Avant-Prog
Çıkış Tarihi: 15 Temmuz

En İyi Şarkı: Welcome To Hell

“A soup nothingness that once was your best friend.”

24. Hellfire – black midi

Schlagenheim (2019), Cavalcade (2021) derken arayı açmadan üçüncü albümleriyle geri döndü black midi. Önceki kayıtların gücünden destek alıp çıkışını tam da buradan yakalarken; ikisi arasında da şahane bir köprü kuruyor Hellfire. Grubun frontmani Geordie Greep’le olan fotoğrafımın verdiği ‘ahbaplık’ hissiyle; canlı performanslarının görkemi karşısında hayran kaldım buraya geldikleri vakit. Çok büyük bu black midi sahiden.

Tür: Post-Punk
Çıkış Tarihi:
21 Ekim

En İyi Şarkı:
Hot Penny Day

“To recognise a smile, try thinking of a, a chameleon or a Pac-Man.”

23. Stumpwork – Dry Cleaning

Geçen yıl kendileriyle ve müzikleriyle tanışmamıza vesile olan New Long Leg’in etkisi henüz tazeliğini koruyorken, yeni bir albümle geri döndü Londralı post-punk grubu Dry Cleaning. Enerjilerinden bir nebze dahi kaybetmeden, önceki üretimlerinin üstüne daha da iyisini inşa ederek çıktılar hem de karşımıza. Stumpwork uçtan uca harikulade bir albüm.

Tür: Shoegaze
Çıkış Tarihi: 27 Mayıs

En İyi Şarkı: I Am You

“I am you with the red, I am you with the red.”

22. Heart Under – Just Mustard

Dundalk çıkışlı shoegaze ve noise-rock grubu Just Mustard, ikinci albümleri Heart Under’da muazzam bir konsept üzerinden epey karanlık bir atmosfer inşa ediyor ve dinleyeni ilk şarkıdan itibaren karşı koyamadığımız bir biçimde çekiyor kendine. Bir siren kadar baştan çıkarıcı, en az onlar kadar da tekinsiz.

Tür: Psychedelic Pop
Çıkış Tarihi:
11 Kasım

En İyi Şarkı:
We’re Here, My Dear

21. We’re Here, My Dear – Ging

Bu listeye dahil olan en yeni albüm, kasım başında yayınlanan ve albüme de ismini veren ilk şarkısından hayran kaldığım We’re Here, My Dear oldu. Frank Dukes’un yeni projesi Ging, saykedelik parçaları ve melankolik sözleri arasına umut tohumları ekmeyi, gitmenin ve kalmanın gerçekliği kadar gerçek aşkın da varlığının altını çizmeyi ihmal etmiyor albüm boyunca. Muazzam.

Tür: Neo-Soul
Çıkış Tarihi: 21 Ekim

En İyi Şarkı: Ride With Me

“Take a back seat, you don’t get to ride with me, no.”

20. When Everything Is Better, I’ll Let You Know – Pip Millet

Müziğini keşfettiğim günden beri radarımdan hevesle eksik etmediğim, albüm çıkarmasını da bir buçuk senedir dört gözle beklediğim Pip Millett, nihayet bir uzunçalarla karşımızda. When Everything Is Better I’ll Let You Know, çok sevdiğim, tekrar tekrar dinlemekten katiyen sıkılmayacağım bir başka neo-soul / r&b albümü oldu yayınlandığı gibi: Tam da umduğum, gerçek olmasını istediğim şekilde yani. Geleceği epey parlak Pip Millett’ın, buna emindim ama bu kayıt da önermeme destek çıkacak o kanıt oldu.

Tür: Singer-Songwriter
Çıkış Tarihi: 8 Nisan

En İyi Şarkı:
Goodbye Mr. Blue

“That Turkish Angora’s ’bout the only thing left of me and you.”

19. Chloë and the Next 20th Century – Father John Misty

Çağımızın en büyük söz yazarlarından, diskografisini itinayla ve özene bezene donatan Father John Misty yine şaşırtmadı sanıyorum ki hiç birimizi. “Nancy From Now On” gibi on yıldır tazeliğinden biraz bile ödün vermemiş bir mucizenin arkasındaki Joshua Michael Tillman, Chloë and the Next 20th Century’de müzikal gücüne kelimenin tam anlamıyla yeni bir boyut kazandırıyor, şahane albümlerle dolu kariyerine bir yeni halka ekliyor. Kendisi Don McLean’in (American Pie) mirasını taşıyor benim gözümde, öyle bir yetenek.

Tür: Alternative Rock
Çıkış Tarihi: 1 Nisan

En İyi Şarkı:
Delivered

“You kiss me like your lips, your smile, betray the both of us.”

18. Leave The Light On – Pillow Queens

Dublinli alternatif rock grubu Pillow Queens, ikinci albümleri Leave The Light On ile yüreği ve içinde varlığını sürdüren duyguları alıyor merceğine. Daha ilk şarkıdan kalplerini dinleyicilerine açan grup, zamanında hissettiklerini ve hissetmeye niyet ettiklerini tüm dürüstlükleriyle anlatmaya başlıyor. İçinden “Delivered” şarkısını seçmiş olmama karşın, Leave The Light On bir bütün olarak; her bir parça birbirine oldukça güçlü bir yerden birleştiği, eklemlendiği için şahane, bunu da belirtmem gerek.

Tür: Neo-Psychedelia
Çıkış Tarihi: 18 Şubat

En İyi Şarkı:
In a Minute, Sublime

“Oh, what a lonely, heart strung feeling to be out of time.”

17. Are You Haunted? – Methyl Ethel

Methyl Ethel, dördüncü albümleriyle bir soru yöneltiyor bize. Kendi cevabını kendi veren, retorik bir soru bu tabii ki. Aslında perili olup olmadığımızı değil; bu perilerle ne yaptığımızı soruyor bize Avustralya çıkışlı grup. Are You Haunted? türler arasında geçişler yapmaktan çekinmeyen, sınırların iyice silikleştiği ve tam tersi bir biçimde duyguların yoğunlaştığı bir albüm. Öyle yoğun ki; dinlerken kapıldığımız cazibesinin altında bir tekinsizlik seziyorum ara sıra. Ama bunun üzerine düşünmek yerine kendimi Methyl Ethel’a emanet ediyorum, onlar biliyorlar ne yaptıklarını.

Tür: Post-Punk
Çıkış Tarihi: 4 Mart

En İyi Şarkı:
Ded Würst

“Boredom you wouldn’t write, boredom will not let go.”

16. The Great Regression – DITZ

2016 yılında Brighton’da kurulan DITZ, çıkış albümleri The Great Regression’la aklımı başımdan aldı. Bunu ilk dinleyişimde başarmış olmaları zaten takdire şayan, ama döndükçe değerlenen, her ziyaretimde gönlümdeki yeri sağlamlaşan yapısı karşısında şaşkınlığım sürüyor. Epey gürültülü bu kayıt, sabır sınırını aşabilen şanslı faniler için muhteşem bir dünya vadediyor. Kapısını aralayıp içeri girdiğinize keskin bir ışık gözününü kamaştırabilir. Post-punk denen bu ışık iyi ki var ya hayatımızda.

Tür: Post-Punk
Çıkış Tarihi: 7 Ekim

En İyi Şarkı:
Family Man

“It’s alright, I’m coming to foster, every dime to every passenger.”

15. Memorial – THUS LOVE

Albüme giden yolda yayınladıkları teklilerle dikkatimi üzerlerine mıknatıs gibi çeken THUS LOVE, ilk albümleri Memorial ile kariyerlerine olağanüstü bir başlangıç yapıyor. Seslerini en az yükselttikleri kadar alçalttıkları; bağırdıkları kadar es verdikleri anlarla da bir anlatıyı tamamlıyor bu ekip albüm boyunca. Tanışma faslını hızlıca geçip dert ortağı olmaya niyet ediyorlar, kendileri anlattığı gibi bize de düşünmek için pay bırakıyorlar. Vermontlu bu yeteneklerin gelecek projeleri için heyecanlanmaya başladım bile ben, arayı açmazlar umarım.

Tür: Art Rock
Çıkış Tarihi: 13 Mayıs

En İyi Şarkı:
Skrting On The Surface

“When we realize that we are broke and nothing mends, we can drop under the surface.”

14. A Light for Attracting Attention – The Smile

Bir yıl sonu listesi, o üç yüz altmış beş veya altı günlük seri içinde kayıt almışsa eğer, Thom Yorke’suz olur mu hiç? Radiohead’in yan projesi gibi görebileceğimiz, Yorke’un yanına Jonny Greenwood ve Sons of Kemet’in davulcusu Tom Skinner’ı alarak kurduğu The Smile, zaten grubun yıllardır aşina etmiş olduğu, biricik ve yeri doldurulamaz hüzünler zincirine yeni bir parça daha ekliyor. A Light for Attracting Attention, siz dertlenmeye devam edin bakın biz müziğimizle hep yanınızdayız diyor kelimenin tam anlamıyla.

Tür: Art Pop
Çıkış Tarihi: 17 Haziran

En İyi Şarkı:
Photograph

“In the shade where he lays, I paint a portrait.”

13. Ugly Season – Perfume Genius

Bir tüm zamanlar favorisi Perfume Genius biliyorsunuz benim için. Set My Heart On Fire Immediately (2020) ile belki de bu on yılın en iyi kayıtlarından birini çıkaran Michael Alden Hadreas, bu kez olabildiğince deneysel bir yerden meselesini anlatmayı tercih etmiş, iyi ki de böylesini uygun görmüş. Ugly Season dinleyicisini herhangi bir yerden yakalayabileceğinin işaretini ilk dakikasından veriyor aslında; ama asla bir harita sermiyor önümüze, tüm yolu kendimizin deneyimlemesini bekliyor. Bu nedenle de büyüsü, gönlünüzü fethettiği yerden sonra başlıyor tam anlamıyla. Perfume Genius yolun sonunda, atmak gerek o adımı.

Tür: Alternative Rock
Çıkış Tarihi: 4 Mart

En İyi Şarkı:
stabilize

“And if I’m going to stabilize, and if I’m going to stabilize, and if I’m gonna stay.”

12. PAINLESS – Nilüfer Yanya

Nilüfer Yanya ikinci kez bir uzunçalarla çıktı karşımıza senenin ilk aylarında. Miss Universe (2019) -ve Inside Out’u (2021)- takip eden PAINLESS, özellikle sonraki geri dönüşlerimde değerini artırdı, konseri öncesi gerçekleştirdiğim ziyaretlerle de etkisi gönlümde momentum kazandı. Yanya’nın söz yazarlığında belli kalıpların tekrarlarından aldığı destek, bir başkası tercih etse onu monoton kılabilecekken; söz konusu kendisi olunca tam tersi bir etkiyle; duygusunu pekiştiren ve özenle işleyen bir kullanıma dönüşüyor. Bu açıdan da eşlik etmesi epey keyifli parçalara dönüşüyor albümde yer alan şarkıların her biri.

Tür: Singer-Songwriter
Çıkış Tarihi: 25 Şubat

En İyi Şarkı:
Here Comes My Baby

“But those poems in your eyes, they pull me to the deep.”

11. Funland – Coyle Girelli

Daha önce Your Vegas ve The Chevin gibi grupların vokallerini üstlenen İngiliz müzisyen Coyle Girelli, ikinci albümü ile çıktı bu sene karşımıza. Tutkularını, dertlerini ve düşlerini söze dökmekte kusursuz bir çıkaran Girelli, dinleyicisini Funland ismini verdiği dünyasına çağırıyor; ortak bir paydada, hissedebileceğimiz her şeyi bir araya getirerek buluşacağımız anı bekliyor. Albümün tamamı, bir önce dinlediğimiz ya da az sonra dinliyor olacağımız şarkı fark etmeksizin müzikal anlamda muazzam bir yol çiziyor bize. Kulak verdiğimiz ilk andan itibaren edindiğimiz tanışıklıkla, çok yalın bir biçimde seriyor önümüze tüm kartlarını. Hüzünlü, tutkulu, nefis.

Tür: Conscious Hip-Hop
Çıkış Tarihi: 8 Nisan

En İyi Şarkı:
I Saw Light

“On the river, on the ledge, on the bridge, on the side of your face at the bar, it went dark, I saw light.”

10. The Line Is A Curve – Kae Tempest

En az bir kez dinlemiş olan herkes Kae Tempest’ın yaptığı üretime, müzikle kurduğu ilişkiye hayrandır sanıyorum ki. Nisanda yayınladığı yeni albümü The Line Is A Curve yer yer spoken word’e de yakınsayan, sarf edilen sözlerin ve kurulmuş cümlelerin çok daha önemli kaldığı bir konstrüksiyona sahip. Tempest’ın kayıt boyunca Grian Chatten, Lianne La Havas ve Kevin Abstract gibi isimleri de konuk aldığı albüm, kendisinin neden Birleşik Krallık hip-hop sahnesinin en kıymetli sanatçılarından biri olduğunu hatırlatıyor, her şarkıda yetkinliğini yeniden ispatlıyor.

Tür: Alternative Rock
Çıkış Tarihi: 16 Eylül

En İyi Şarkı:
15 Again

“Oh, what a wasted love, we all sting in our hearts, and I said, 15 again.”

9. Autofiction – Suede

Otuz yıldır gönülleri fetheden, kendi isimlerini taşıyan çıkış albümlerinden beri bir an olsun dinleyicisini yalnız bırakmayan, Londra müzik sahnesinin de göz bebeklerinden Suede, dört yıllık sessizliğini yeni uzunçalarları ile bozdu, ne de güzel etti. Britpop ve glam rock’ın, alternatif müziğin devleri, Autofiction ile çok iyi bildiğimiz ve epey de sevdiğimiz diskografilerine bir halka daha eklemiş; on yıllar ve kuşaklar ötesi bir işe imza atmış. Suede’de (1993) “So Young”, Coming Up’da (1996) “Beautiful Ones” varsa şayet; bu albümde de tıpkı onlar gibi ilerleyen yıllarda klasikleşebilecek “15 Again” ve “That Boy on the Stage” gibi şarkılar mevcut. Yine zamansız, yine kusursuz.

Tür: Post-Punk
Çıkış Tarihi: 8 Nisan

En İyi Şarkı:
Chaise Longue

“Is your muffin buttered? Would you like us to assign someone to butter your muffin? Excuse me, what?”

8. Wet Leg – Wet Leg

Rhian Teasdale ve Hester Chambers’ı bir araya getiren yeni projeleri Wet Leg, bu yılın en büyük çıkışlarından biri hiç şüphesiz. Tam bir çılgınlık, muazzam bir coşku. Kendi adlarını taşıyan albümleri katılabileceğiniz en iyi partilerden biri, ikilinin söylediği her şarkı unutamayacağınız bir yolculuğun farklı durakları. Bazı şeyler için artık epey geç, bazıları içinse daha çok erken. O yüzden hadi kalkın, dans edin, bağırın, bu deneyimin bir eşlikçisi olun. Wet Leg, şu an bile endüstrinin yeni yıldız ikilisi olmuşken; bu albümü takip edecek projeleri, adımları ve kararları hayal dahi edemiyorum. Şezlonglar, güzeller güzeli şezlonglar.

Tür: Post-Rock
Çıkış Tarihi: 4 Şubat

En İyi Şarkı:
The Place Where He Inserted the Blade

“Or praise the Lord, burn my house, I get lost, I freak out, you come home and hold me tight, as if it never happened at all.”

7. Ants From Up There – Black Country, New Road

İlk albümleri For the first time (2021) sene-i devriyesini doldurmadan çıkagelen Ants From Up There, Black Country, New Road neden çağımızın en büyük gruplarından biri sorusuna öyle güzel bir yanıt veriyor ki. Üzülmek istiyorsak da, eğlenmek istiyorsak da çaremiz onlar; derdimiz de devamız da. Gençliğimizde Black Country, New Road vardı diyebileceğim, grubu ‘bizim’ kılan her bir yapı taşına teşekkürü borç biliyorum. Çıkışına günler kala, iki senedir sesiyle bizi büyüleyen Isaac Wood’un ekipten ayrılması, kalan üyelerin nasıl bir yol izleyeceği üzerine ettiğimiz sohbetler derken iyice dert ortaklarımız, arkadaşlarımız olan grubun geleceği için de müthiş heyecanlıyım. Tüm yıl konuştuk zaten, elimde olsa bir on yıl daha konuşurum, bıkmam, yorulmam.

Tür: Alternative Rock
Çıkış Tarihi: 30 Eylül

En İyi Şarkı:
Burning

“What you gonna do? What you gonna do? What you gonna do when you get to the water?”

6. Cool It Down – Yeah Yeah Yeahs

Dokuz yıllık geri dönüşlerini Perfume Genius’la olan iş birlikleri “Spitting Off the Edge of the World” ve albümün kapak tasarımında Alex Prager imzası olacağının haberiyle müjdeleyen Yeah Yeah Yeahs, tam anlamıyla burada, yeniden gündemimizde. Tüm gücüyle dinleyicisini selamlayan Karen O, Nick Zinner ve Brian Chase, belki de kariyerlerinin en iyi albümüne imza atıyor Cool It Down ile. Fever To Tell (2003) ve It’s Blitz! (2009) de iyi ki var ama bu albümün kendi tarihimdeki yer çok ayrı olacak. Mars’ta bir uçurumun kenarındayız, kurtlar sarmış etrafımızı, yanıyoruz, tutkuyla.

Tür: Neo-Soul
Çıkış Tarihi: 15 Temmuz

En İyi Şarkı:
Static

“Hope you find peace for yourself, new boyfriend ain’t gon’ fill the void.”

5. Gemini Rights – Steve Lacy

Zamanında “Dark Red”, yayınladığı gibi de “Bad Habits” ile listeleri alt üst eden Steve Lacy’nin yeni albümü 2022’nin neo-soul olayı benim gözümde. Gemini Rights, cenneti de cehennemi de gösteren; aşkı da nefreti de, varı da yoğu da resmeden, gücünü dile getirdiği ikilikler üzerinden alan muazzam bir kayıt. Steve Lacy kalbini bize tüm dürüstlüğüyle açıyor, bakın hem böyle hem de böyle olabilir diyor. Sadece kendini yansıtmıyor, bize de bir ayna tutuyor. Çizdiği çerçevenin içinde en az kendi kadar bizim de iyileşebilmemiz için bir alan açıyor. Şarkıları herkes için bir sığınak, dilediğimizce kalabiliriz, dinledikçe de iyileşebiliriz.

Tür: Art Rock
Çıkış Tarihi: 21 Ekim

En İyi Şarkı:
Sculptures Of Anything Goes

“Blank canvasses, lent against gallery walls, flowing towards sculptures of anything goes.”

4. The Car – Arctic Monkeys

Her ne kadar Alex Turner’ın diğer projesi The Last Shadow Puppets’ı takip ediyor olsam da; Arctic Monkeys ile ilişkimiz daha uzaktan yürüyordu, ta ki bu seneye kadar. Grubun yedinci albümü karşısında tüm savunma sistemim zayıf düştü, büyüsü karşısında tüm argümanlarım geçersiz kaldı. The Car, başta Turner’ın olmak üzere; Arctic Monkeys’in kaydettiği müzikal anlamda en olgun, en sağlam albüm kanımca. Boş bir otoparkta bulunmanın tekinsizliği, distopik bir evrende geçen bir filmin soundtracki olabilecek kadar gergin atmosferiyle The Car, dinleyeni tatmin etmek için epey cömert hamleler sergiliyor. Bir başka gerçeklikte hüzünlü olmanın merakı içinde, sona erdiği anda yeniden oynat tuşuna basmamız için kapıyı aralık bırakıyor.

Tür: Post-Punk
Çıkış Tarihi: 21 Ocak

En İyi Şarkı:
The Overload

“The overload of discontent, the constant burden of making sense, it won’t relent, it won’t repent, how to remain in dissonance.”

3. The Overload – Yard Act

Eğleniyorum, eğleniyorsun, çünkü eğleniyoruz. Dağınığım, dağınıksın, çünkü dağınığız. Mevcudum, mevcutsun, çünkü mevcuduz. Leeds çıkışlı post-punk grubu Yard Act’le tanışma albümümüz tam da böyle bir ruh hali içinde sarıp sarmalıyor dinleyicisini. The Overload çok eğlenceli bir temelden yükseldiği kadar, sözünü sakınmadan söylemeyi de ihmal etmiyor. Coşkusunun yanı sıra dile getirdikleriyle de öne çıkıyor. Grup önce türlü köprüler kuruyor, sonra da tabiri caizse bu köprüleri teker teker yakmaya başlıyor. Alevlerin arasında büyüdükçe büyüyor, yılın en başarılı post-punk gruplarından birinin doğumuna tanık ettiriyor dinleyicisini. Ziyaret etmesi de, zevk alması da, övmesi de takvim yaprağında gördüğümüz yıldan bağımsız, ondan öte.

Tür: Soul
Çıkış Tarihi: 28 Ocak

En İyi Şarkı:
Love Letter From A Red Roof Inn

“So I, I’m just a fool who fell for you, tried to just reach you how I can, but these waves won’t subside for me, I guess I’ll just have to cry to sleep.”

2. The Alien Coast – St. Paul & The Broken Bones

Keşfettiğimden beri beni bir gün olsun yalnız bırakmayan; sevincime, hüznüme, öfkeme, özlemime ortak olmaktan bir an olsun çekinmeyen The Alien Coast, sekiz üyeden oluşan St. Paul & The Broken Bones’un en yeni uzunçaları. Bir tür olarak soul’u olabilecek en güzel şekilde icra eden, arada soft rock sularına da giren albüm, görünmeyeni görünür kılan, karanlığa ışık tutan muazzam bir iş. Gönlümdeki yerini tarif etmek bir gün zorlaşırsa eğer, ömrüm boyunca düzenli olarak dinleyeceğim, her geri dönüşümde güvende hissedeceğim sayılı albümlerden biri olduğunu söylerim. Çok büyük bendeki yeri, ilk kez dinlediğim o kış akşamı bir kilometre taşı kendi düzlemimde hatta.

Tür: Post-Punk
Çıkış Tarihi: 22 Nisan

En İyi Şarkı:
I Love You

“I love you, I love you, I told you I do, it’s all I’ve ever felt, I’ve never felt so well, and if you don’t know it, I wrote you this tune, to be here loving you when I’m in the tomb, I’ve eddied the heart now, from Dublin to Paris, and if there was sunshine, it was never on me, so close, the rain, so pronounced is the pain, yeah.”

1. Skinty Fia – Fontaines D.C.

Yılın en iyisi, hikayemin bir tanesinde sıra. 2017 yılında Dublin’de kurulan post-punk grubu Fontaines D.C.’nin üçüncü albümü bana göre sadece 2022’nin değil, punk tarihinin, rock tarihinin, hatta müzik tarihinin en özel işlerinden biri. Skinty Fia, başta İrlanda’ya yazılmış bir mektup, memleketinin sevdasını da öfkesini de karşısına alan, anlatan, aktaran, iyisiyle kötüsüyle onunla yüzleşmeyi görev edinen bir manifesto. Epey kişisel, kişisel olduğu kadar da evrensel. Hem bir merhaba, hem bir elveda. Grian Chatten, Carlos O’Connell, Conor Curley, Conor Deegan III ve Tom Coll ayrı ayrı şairleri bu mektubun, her biri de birer öznesi, birer kahramanı bu anlatının. James Joyce da burada, Stephen Dedalus da. Dört tarafı denizlerle çevrili ve adına İrlanda denen bu kara parçasında var olan bir efsane, geyiğin lanetinin (the damnation of the deer) ara sokaklarında ve meydanlarında dolandığı soğuk bir gece Skinty Fia. Yürümek bize kalmış, fark etmek ve değiştirmek de. Anlatının neresinde durduğunun bir önemi yok, önünü görsen yeter.

Not: Blogun önceki adresinde, Skinty Fia yayınlandığı vakit derinlemesine bir inceleme yazısı yazmış, yer alan tüm şarkıların albümdeki ve bendeki yerinden epey detaylıca bahsetmiştim. Şu an yazıya ulaşım yok, ama en kısa zamanda düzenleyip buraya da taşıyacağım. Bu not o zaman güncelleyecek kendini bağlantıyla beraber.


Çalma Listesi

Yılın en iyi albümlerinin en iyi şarkıları bir arada, tek bir listede. Burada.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Comments (

0

)

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: